Patronii români, dărâmați de crize: firmele se închid pe capete. Unde vom mai munci?
O perioadă foarte dificilă traversează managerii din România, în contextul multiplelor crize ce macină economia. Firmele resimt o presiune uriașă, iar multe dintre ele nu mai reușesc să se mențină pe linia de plutire, din nefericire.
Este important să luăm pulsul mediului privat și să știm ce se întâmplă cu firmele autohtone, deoarece ele sunt generatoare de locuri de muncă și, totodată, susțin bugetul de stat prin plata de taxe și impozite sau alte contribuții specifice. Prin urmare, este îngrijorător ce se întâmplă acum în mediul de afaceri, iar cifrele oficiale publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) confirmă pe deplin acest lucru.
Instituția transmite că în 2022, comparativ cu 2021, a crescut semnificativ numărul firmelor dizolvate. Concret, anul trecut au ajuns în această situație nu mai puțin de 3.374 firme. Prin comparație cu anul precedent, creșterea este evaluată de ONRC la plus 41,17%.
Patronii au ajuns la fundul sacului. Mai bine angajat decât șef
Capitala este lider de clasament în această tristă analiză, având cel mai mare număr de firme dizolvate din toată țara. Vorbim despre 681 de firme (număr în creştere cu 64,1%). O situație dificilă regăsim și-n judeţele Timiş (174, +53,98%), Constanţa (167, +19,29%), Cluj (144, +38,46%) şi Ilfov (138, plus 33,98%). După cum putem observa, în toate cazurile este vorba despre o creștere agresivă a numărului de firme dizolvate în 2022, față de 2021.
Totuși, sunt județe în țară ce fac notă discordantă de la fenomen și au foarte puține astfel de situații. Spre exemplu, avem aici Ialomița cu doar 12 companii dizolvate anul trecut (+20%%), Mehedinţi (14, -6,67%) şi Covasna (17, -10,53%). Avem și o serie de domenii de activitate ce sunt lideri de clasament, înregistrându-se aici cele mai multe cazuri de firme dizolvate anul trecut. Pe primul loc avem comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde anul trecut s-au înregistrat nu mai puțin de 948 de dizolvări.
Cifrele oficiale reflectă gradul de dificultate resimțit în aceste momente de patronii români și, din câte observăm, din ce în ce mai multe firme pun lacătul pe ușă, ceea ce ar putea sugera faptul că mediul de business are nevoie de susținere și de măsuri țintite.